ΤΟ ΚΤΗΜΑ

ΜΕ ΡΙΖΕΣ ΣΤΟ ΛΗΛΑΝΤΙΟ

Όλα ξεκίνησαν από το κτήμα στον Μύτικα, στην Εύβοια, μια περιοχή στο εύφορο Ληλάντιο πεδίο.
Ένα κτήμα που για σχεδόν δύο αιώνες, είναι το κτήμα της οικογένειας του πατέρα μου.
Μιας οικογένειας που δεν υπήρξε ποτέ αγροτική, αλλά που τα μέλη της -γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, πολιτικοί- είχαν διαχρονικό σημείο συνάντησης και διακοπών το κτήμα στ’ Αμπέλια.

 Ένα κτήμα γεμάτο ιστορία και ομορφιά!
Ένα κτήμα που παρά την ηλικία του πραμένει ζωντανό και αειφόρο.
Η παλιά αγροικία του 1892 εξακολουθεί να είναι το σπίτι μας τα καλοκαίρια, οι υπεραιωνόβιες ελιές μοναδικά γλυπτά της φύσης, οι κυδωνιές, τα οπωροφόρα, το κοτέτσι με τα πουλερικά, μα πάνω απ΄όλα το αμπέλι, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό της φύσης, των ανθρώπων, του σεβασμού στην παράδοση και στον χρόνο.

Στο κτήμα καλλιεργούμε Ασύρτικο, Μοσχάτο λευκό μικρόρωγο και ένα μικρό κομμάτι με Cabernet Sauvignon και Merlot. Αυτά τα είχαν φυτέψει οι γονείς μου κάνοντας αναμπέλωση πριν από 20 χρόνια στα παλιά αμπέλια, με τις οδηγίες του νονού μου του οινολόγου Πάνου Ζουμπούλη. Έφτιαχναν κρασί για το κέφι τους και για τους φίλους τους, αλλά με όλες τις προδιαγραφές! Ανοξείδωτες δεξαμενές, βαρέλια δρύινα από τη Γαλλία και οινολόγος ο νονός μου που κάνει μερικά από τα πιο μεγάλα ελληνικά -και όχι μόνο– κρασιά.
Έτσι ξεκίνησε το F Assyrtiko-Muscat, με μια σχεδόν πειραματική εμφιάλωση το 2016, της οποίας τα ενθαρρυντικά σχόλια οδήγησαν στο στο 2017 με επαγγελματισμό, φροντίδα και προσοχή στην ποιότητα, για να φτάσουμε στον τρύγο του 2018 που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Η συνεργασία με την εξαίρετη οινολόγο -και στενή φίλη πλέον-Κική Ακριώτου, οδήγησε στους επόμενους τρύγους.

Ο 4ος τρύγος, του 2019, έδωσε ένα θαυμάσιο πραγματικά κρασί και το 2020 ξεπέρασε τον εαυτό του. Το F Assyrtiko – Muscat παράγεται πια από σταφύλια συνεργαζόμενων παραγωγών της ευρύτερης περιοχής με προϋπόθεση και δέσμευση να καλλιεργούν με οικολογική συνείδηση τα αμπέλια τους.
Από τον αμπελώνα του κτήματος παράγονται δύο single vineyard F Foivos Papastratis κρασιά, σε συνεργασία με τους οινολόγους Πάνο και Σπύρο Ζουμπούλη. Η «Παραλία» που είναι μια άλλη οινοποιητική προσέγγιση στο χαρμάνι Ασύρτικο – Μοσχάτο και τα «Πυροτεχνήματα» από πολύ παλιά αμπέλια Cabernet sauvignon και λίγα Merlot.