«Ο Λευτέρης Λαζάρου έχει στη λίστα του Βαρούλκου το F Foivos Papastratis Assyrtiko Muscat και φαίνεται πως του αρέσει…. Το πρότεινε στους ανθρώπους της Προεδρίας, το δοκίμασαν, τους άρεσε και το αγόρασαν»
Έχουν περάσει κάποιες μέρες αλλά το… μελάνι εξακολουθεί να χύνεται στα σόσιαλ σχετικά με τις επιλογές που έγιναν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία στους υψηλούς καλεσμένους από όλον τον κόσμο οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τα σχόλια ήταν πολλά και αφορούσαν την επιλογή guest σεφ – αλλά εδώ οι περισσότεροι πήγαν πάσο δεδομένου ότι ο Λευτέρης Λαζάρου θεωρείται και είναι από τους «πατριάρχες» της ελληνικής κουζίνας με ιδιαίτερο μάλιστα ταλέντο στα ψαροφαγικά μενού, όπως αυτό που απόλαυσαν προχτές οι επίσημοι καλεσμένοι. Μεγάλος ντόρος όμως ηγέρθη και για τα κρασιά που συνόδευσαν το δείπνο τα οποία δεν ήσαν τα «βαριά» χαρτιά του ελληνικού αμπελώνα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ήταν όλα κρασιά μικρών και σχετικά «άσημων» παραγωγών. Κάποιοι μίλησαν για την ηχηρή απουσία μεγάλων ελληνικών κρασιών τώρα μάλιστα που κάνουν ή θέλουν να κάνουν διεθνή καριέρα, κάποιοι άλλοι επαίνεσαν την επιλογή της Προεδρίας να αναδειχθούν οι μικροί παραγωγοί. Μιλήσαμε με τον Φοίβο Παπαστρατή, τον νεαρό οινοποιό του F Assyrtiko – Muscat, ενός από τα δύο λευκά κρασιά που σερβιρίστηκαν στο τραπέζι (το άλλο ήταν το Κλειδί, Μαλαγουζιά του επίσης μικρού κτήματος Μιχαηλίδη στη Δράμα, ενώ στο τέλος, με τα επιδόρπια, εμφανίστηκε το γλυκό κρασί Αποσπερίτης, Φωκιανό, της οινοποιητικής των Λειψών), για την εξαιρετική αυτή τιμή που έγινε στο κρασί του αλλά και για τα μελλοντικά του πλάνα.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Φοίβου Παπαστρατή στην Athens Voice εδώ: